La taxa del fem baixa amb la recollida porta a porta

Set dels huit pobles del Consorci Ribera-Valldigna que pagaran menys en 2023 compta amb aquest sistema de retirada de residus.

Set dels huit municipis de la Ribera en els quals l’any vinent baixarà la taxa pel tractament del fem tenen implantat en el sistema de recollida porta a porta que gestiona la Mancomunitat de la Ribera Alta mentre que en el huité opera el contenidor intel·ligent que l’usuari obri amb una targeta identificativa, segons l’estimació de tarifes per a 2023 que recull l’ordenança fiscal aprovada la setmana passada per unanimitat en el ple del Consorci de Residus Ribera-Valldigna.

Destaca el cas de Sant Joanet, una de les localitats on més va pujar la taxa l’any anterior -l’estimació a penes computava llavors uns pocs mesos amb el servei porta a porta- i que enguany no sols experimenta el major descens (-10,60 euros), sinó també l’import de la taxa més baix en el conjunt de municipis que integren el consorci amb 46,27 euros. D’altra banda, l’únic poble que té implantat el porta a porta i en el qual, a priori, no baixarà la taxa és Alfarp, on l’estimació provisional del consorci preveu un augment mínim de 0,69 euros que deixaran l’import de la mateixa en 60,61 euros.

Manuel i Sumacàrcer acompanyen a Sant Joanet en el podi

Es dona la circumstància que Càrcer i Alcàntera de Xúquer, els primers pobles que van implantar el sistema de recollida porta a porta, van anar l’any passat els que fet i fet van registrar els majors descensos de la taxa, si bé en aquesta ocasió la rebaixa serà més acusada a Sant Joanet (-10,60 €), Manuel (-7,08 €), Sumacàrcer (-6,10 €), Llombai (-5,33 €) o Antella (-4,89 €). La taxa baixarà 3,45 euros en Alcàntera i 3,09 a Càrcer.

A Carcaixent, on el servei a la carta que va oferir la Mancomunitat opera amb els contenidors de posar i treure, que l’empresa concessionària distribueix i retira diàriament, la taxa pujarà l’any vinent 3,30 euros, segons l’estimació del consorci, mentre que a Gavarda, una altra de les localitats que van cedir a la Mancomunitat el servei de recollida, en aquest cas el sistema de contenidors oberts, els veïns veuran augmentar els rebuts 14,35 euros, la qual cosa representa el repunt més acusat de l’any.

Els veïns de Tous pagaran el doble per la taxa del fem que els de Sant Joanet, Manuel o Benicull 

Com ja va avançar Levante-EMV, l’estimació realitzada pel consorci sobre la base del volum de residus que van entrar en la planta de selecció de Guadassuar entre setembre de 2021 i agost de 2022 eleva la taxa mitjana una mica més de cinc euros fins a situar-la en 71,53, si bé hi ha grans diferències ja que mentre els veïns de Tous pagaran una mica més de 109 euros després d’un increment de 11,68, els de Sant Joanet abonaran només 46,27 euros.

La Mancomunitat va activar l’any passat un servei de recollida a la carta en el qual huit municipis i l’Entitat Local Menor de la Barraca d’Aigües Vives van optar pel porta a porta que ja incorpora la recollida selectiva de matèria orgànica -els veïns trauen cada dia el tipus de residus que estableix el calendari de recollida-, mentre que Catadau optava pel contenidor que s’obri amb una targeta d’identificació, Carcaixent pel sistema de contenidors temporals i Gavarda pel sistema convencional d’illes fixes.

El consorci de residus va aprovar en el mateix ple aplicar una bonificació del 30% a l’import per tona que paguen els municipis que ja recullen la matèria orgànica per separat.

Altres Notícies